Дуњите му даваат на пилешкото месо неверојатен вкус…
Состојки:
- 4 пилешки филети или батаци
- сол, бибер
- 2 дуњи
- 2 лажици путер
- 1 лажица маслиново масло
- 2 лажички мајчина душица
- 250 мл пилешка супа
- 150 мл бело вино
- 200 мл слатка павлака
Начин на подготовка:
- Месото посолете го и побиберете го. Дуњите измијте ги и издлабете ја средината, па исечете го овошјето на парчиња. Загрејте ја рерната на 180 степени.
- Во тава која може во рерна, загрејте лажица путер и маслиново масло, па испржете го месото од двете страни. Додајте мајчина душица, ставете ја тавата во рерна и печете 8 минути.
- Парчињата дуњи динстајте ги на лажица путер, околу 15 минути. Извадете ги и оставете ги на топло. Во едно тенџере налејте супа и вино, па згответе. Измешајте павлака, повторно гответе, посолете и побиберете.
- При сервирање на овал ставете го состо, преку него наредете го месото и дуњите, па украсете со мајчиња душица.
Добар апетит!
Градинарска пита – направете вкусен фамилијарен ручек за помалку 150 денари
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви
Рецепт за вистински пица деликатес
Летен појадок кој ќе го правите секој ден
Полнети печурки – лесен рецепт кој сите ќе ви го бараат
Одлична комбинација: Таљатели со сланина, л