Туршијата е омилениот вкус на Македонците. Зимата не може да се замисли без да ги засукаме ракавите и да направиме туршија, но бидејќи намирниците ја губат свежината и текстурата останува прашањето колку е здрава?Иако зеленчукот стои долго во тегла, сепак витамините не се губат и помагаат за многу проблеми како отпорност на организмот и добра работа на стомакот и цревата.
Богата со витамини, масти, калиум, јаглехидрати, натриум, магнезиум, железо…заклучокот е јадете ја без грижа на совеста.
Единствена лоша страна е големата количина натриум и сол кој го има во неа.
Не се препорачува за оние кои имаат чир, проблеми со системот за вањење и срцето.
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса
ВИДЕО: Направете шеќерна паста за депилација
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)