Новогодишните и божиќните празници се време за вкусни деликатеси, а меѓу нив е и царицата на трпезата – сармата. Ви нудиме рецепт кој го освои регионот, сарми со пилешко.
Состојки:
- 8 филети пилешко
- ½ шолји масло
- 1 кромид
- 2 лукчиња
- ½ лажички црвен пипер
- 3 лажици сојаФИЛ
- 1 домат
- 1 пиперка
- 1 морков
- 1 шолја кашкавал
Подготовка:
- Во длабок сад се става изренданиот кромид, лук, и и сите останати состојки, освен зеленчукот за фил.
- Се додава пилешкото и добро се валка во смесата, се прекрива со фолија и се става во ладилник 2 часа.
- Се мие зеленчукот, и се сече на тенки ленти. Така и со кашкавалот.
- Се вади пилешкото и се прелева со остатокот од соја сосот, а на средина на секоја филета се става филот од зеленчук.
- Се става врз зеленчукот 2-3 ленти кашкавал.
- Се пече на 220 степени 30 минути, окако претходно сме му додале вода.
- СОВЕТ: Се служи со компири.
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса
ВИДЕО: Направете шеќерна паста за депилација
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)