Ништо не отвара толку апетит како мирисот на штотуку испечен леб.
Состојки:
- 300 гр брашно
- 175 гр ржано брашно
- квасец
- 1 лажица шеќер
- 1 лажичка сол
- 1,5 дл обезмастен јогурт
Начин на подготовка:
- Сите состојки ставете ги во сад за мешање, додајте 150 мл топла вода, па пет минути месете со миксер, додека не добие глатка смеса. Прекријте го садот со чиста кујнска крпа и оставете 30 минути да отстои на топло.
- Ставете го тестото на побрашнета површина, уште еднаш премесете го со раце, па обликувајте топка. Премесете го тестото на плех обложен со хартија за печење. Прекријте го со крпа и оставете го уште 30 минути на топло.
- Рерната загрејте ја на 240 степени. Со остар нож на тестото на правете неколку засеци, па премачкајте го со вода. Лебот печете го десетина минутиа. Потоа намалете ја температурата на 220 степени, па печете уште 35 минути.
Добар апетит!
Брзо и освежително: Смути од шумски плодови
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука
Повеќе рецепти за десерти тука
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки