Ова вкусно јадење се подготвува многу брзо, а состојките воглавно веќе ги имате во кујна.
Состојки:
- 6 компири, излупени и исечени на коцки
- 3 лажици брашно
- 3 лажици маргарин + 70 гр
- 3 дл млеко
- 250 гр шунка исечена на коцки
- кромид
- 220 гр кашкавал
- 1/4 шолја презла
- сол и бибер
Начин на подготовка:
- Исечените компири ставете ги во големо тенџере, прелијте ги со солена вода и гответе додека не зоврие. Намалете ја температурата и нека струи додека компирот не омекне, околу 20 минути. Извадете ги компирите од тенџере.
- Рерната вклучете ја на 175 степени и намастете плех за печење.
- Растопете 3 лажици маргарин во тава на средна температура. Измешајте шунка и кромид и динстајте околу 5 минути.
- Во компирите додајте мешавина со шунка, а потоа се префрлете во плех за печење.
- Остатокот од маргаринот растопете го на средна температура, додајте брашно и непрекинато мешајте додека не добиете глатка смеса. Постепено додајте го брашното, посолете и побиберете. Продолжете да готвите додека не стане густо, околу 2 минути.
- Намалете ја температурата, додајте кашкавал и мешајте додека не се растопи.
- Прелијте сос преку компирите и шунката, а потоа посипете со презла.
- Печете го јадењето во загреана рерна околу 25-30 минути.
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути