„24 Недели“ во кината низ Македонија

„24 Недели“ во кината низ Македонија

По три години откако писателката и режисер Anne Zohra Berrached го претстави својот прв филм „Две мајки“, се врати на Берлинскиот меѓународен филмски фестивал, овој пат во конкуренција со „24 недели“, кој исто така се занимава со бременост, но на многу поразличен начин. Додека во нејзиниот прв филм, две жени се соочуваат со социјални и законски проблеми кога сакаат да добијат дете како лезбијски пар, во „24 недели“ се работи за жена која е под социјален притисок да роди бебе со посебни потреби. Со интензивни забрани, делумно како документарец, драмата овде прикажува реални чувства и лесно „влегува под кожа“. Еден кинески критичар дури напиша дека ова е најдобриот германски филм што го гледал во последните 12 години.

Приказната започнува со една жена – комичар која нема причина да ја крие својата бременост пред публиката. Нејзиниот живот се чини перфектен, со нежен сопруг, мала ќерка и куќа со градина. Но, во текот на контролата на бременоста откриваат дека нероденото дете има Даунов синдром. Ова е голем шок, но идните родители се сигурни дека ќе можат да се справат со тоа. Но, стануваат вознемирени кога младата дадилка, нејзината мала ќерка и дури мајката на сопругата се сомневаат во нивната одлука.  Иако настојуваат да го сокријат тоа, новостите некако излегуваат во јавност.

DoP Friede Clausz, кој претходно работеше со Zohra Berrached на „Две мајки“, одразува поинакви тоналитети на главниот карактер преку дизајнот на бои во филмот, со слики што се прелеваат во сиви нијанси. Настанува пресврт при друга контрола кога се утврдува дека срцето на бебето бие многу брзо. Denys Darahan овозможува публиката да го почувствува моментот кога бремената жена во реално време ја очекува дијагнозата на гинекологот. Резултатите од тестот дури се уште полоши: момчето има сериозна срцева мана и треба да се оперира веднаш по раѓањето.

Додека размислува за последиците по детето, нејзиниот живот и семејството, идната мајка повеќе не е сигурна што би било правилно. Во меѓувреме, социјалниот притисок уште повеќе ја притиска, скоро ја скршува. Поддржувачите и мајките на сериозно болни бебиња ѝ честитаат на силата, додека самата станува сé понесигурна. Најтешко ѝ паѓа различното мислење на нејзиниот сопруг, кој признава дека во случај на абортус би се чувствувал виновен. Воден од верските убедувања, тој максимално настојува да ја наметне својата волја – против желбите на неговата сопруга и законот кој ја почитува одлуката на жената. Германскиот комичар и актер, Bjarne Mädel, кој овде за прв пат има драматична улога, убедува и  притиска со моќен гнев.

Со „24 недели“, Anne Zohra Berrached дава силна потврда за правото на жените на одлучување во приказна за справување со оваа длабока морална дилема. Бабицата во филмот вели дека 90% од жените абортираат во вакви случаи, а на луѓето секогаш им кажуваат дека имале спонтан абортус. Таа и докторот се всушност професионалци во вистинскиот живот, а директорот ги снима во нивната клиника. Можеби затоа филмот е толку реален. Големата германска актерка Julia Jentsch, која веќе има освоено Сребрена мечка за Sophie Scholl – The Final Days  во 2005 година, дава перфектна изведба надминувајќи ја бариерата на болки.

Филмот „24 недели“ игра во кината од 22 Декември 2016 година.

singlepost_text