Со најубавата декорација, оваа популарна белградска торта со бадеми ќе стане вистински хит во вашиот топол дом…
Состојки за кора:
- 6 жолчки
- 180 гр шеќер
- 125 гр бадеми
- 8 белки
- 70 гр брашно
Состојки за фил:
- 10 жолчки
- 210 гр шеќер
- 50 гр брашно
- шипка ванила
- 1/2 л млеко
- 230 гр путер
Начин на подготовка:
- Разматете 6 жолчки со 180 гр шеќер, па додајте 125 гр мелени бадеми, снег од 8 белки и 70 гр брашно. Калапот претходно намачкајте го со путер, посипете го со брашно, ставете го тестото во него и печете.
- За филот, измешајте 10 жолчки со 210 гр шеќер, 50 гр брашно, додајте шипка ванила. Сè измешајте во помал сад и додајте половина литар млеко.
- Гответе го кремот на шпорет на среден оган, непрекинато мешајќи. Кога кремот ќе згусне тргнете го од шпорет и мешајте додека не се излади. Во така изладениот крем измешајте 230 гр путер. Печената торта исечете ја на три дела и филувајте ја со овој крем.
- Од околу и од горе намачкајте ја со истиот крем, па посипете ја со сечкани бадеми. До употребата, оваа торта чувајте ја на студено.
Уживајте!
Леонардо ди Каприо – Еве која диета ви ја препорачува
Северина со нов спот, а ние ве потсетуваме која диета ја држеше кога беше бремена
Мајката на Јелена Крлеуша: Еве како конечно ја победив зависноста од храна!
Адријана Лима открива: Рецепт за утринско смути и совети за диета