Куркумата е зачин исклучително популарен во Индија, каде се додава во многу јадења, и тоа не само поради специфичниот вкус, туку и поради низа здравствени предности.
Освен како додаток во исхраната, куркумата има низа предности за нашиот организам, а на право место е нејзиното антивоспалително дество.
Напивката е богата со витамин Ц и антиоксиданси, делува против болки и воспаленија, а корисна е и како извор на витамини за севкупното здравје.
Состојки:
- 1 лажица куркума
- 1 парче свеж ѓумбир (5 сантиметри)
- 5 моркови
- 2 лимони
- 1 портокал
- 1 краставица
Исчистете ги цитрусите и преку нив исечкајте ѓумбир и морков. Изблендирајте ги сите состојки во блендер или соковник. Уживајте!
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома