Посебна нота на рижотото му даваат сочниот домат и сирењето моцарела.
Состојки:
- 800 гр домат
- кромид
- 50 гр сушен домат во масло
- 60 гр путер
- 200 гр ориз
- 125 мл бело вино
- 1 л супа од коцка
- 100 гр рендан пармезан
- сол
- бибер
- шеќер
- 125 гр моцарела
- босилек
Начин на подготовка:
- Прелијте ги доматите со врела вода, излупете ги и исчистете ги од семки, па исечкајте ги. Исечкајте кромид и сушен домат, па заедно пропржете на 20 гр путер. Додајте ориз и динстајте. Налијте вино и гответе со непрекинато мешање.
- Додавајте супа, по една кутлача, но секогаш почекајте претходната количина да испари. Гответе со мешање околу 25 минути на слаб оган. Изрендајте пармезан и измешајте го во рижотото заедно со 40 гр путер. Посолете, побиберете и додајте малку шеќер.
- Исечкајте моцарела, па измешајте ја со коцките домат и босилек. Измешајте ги во рижотото и сервирајте.
Добар апетит!
Полнет ананас со ориз и пилешко