„Тони Ердман“ во кината низ Македонија

„Тони Ердман“ во кината низ Македонија

Winfried не обрнува внимание на работата на неговата ќерка Инес. Ненадејно, професорот по музика, кој нема студенти, одлучува да ја посети својата ќерка по смртта на неговото старо куче. Ова е необичен филм, затоа што Инес – жена со сериозна кариера – работи на важен проект како корпоративен стратег во Букурешт. Географската промена не им помага да се погледнаш во очи. Практичниот џокер Винфрид сака да ја вознемирува ќерката со изветвени шеги. Уште полоши се неговите мали закачки за нејзиниот рутински живот со долги состаноци, хотелски барови и извештаи. Таткото и ќерката стигнуваат во ќорсокак и Винфред се согласува да се врати дома во Германија.

Ова е само дел од дејствието во филмот„Тони Ердман“ на режисерот Maren Ade кое беше едно од артистичките обележја на Канскиот филмски фестивал 2016 година.

Понатаму, настапува лажниот „Тони Ердман“: Слаткоречивото алтер его на Винфрид. Преоблечен во невкусен костум, откачена перика и пооткачени лажни заби, Тони упаѓа во професионалниот живот на Инес, тврдејќи дека е нејзин извршен директор. Во улогата на Тони, Винфрид е поодважен и не се повлекува, и Инес го прифаќа предизвикот. Колку повеќе се напаѓаат, толку поблиски стануваат. Во целото тоа лудило, Инес сфаќа дека нејзиниот ексцентричен татко можеби сепак заслужува место во нејзиниот живот…

Сценариото е на Maren Ade, а филмот игра во кината низ Македонија од 08.12.2016 година.

singlepost_text