Тестенини со пилешко збогатени со аспарагус и пикантен сос.
Состојки:
- 500 гр тестенини
- аспарагус
- целер
- 200 гр сечкано, варено пилешко месо
- 1 шолја сечкан свеж магдонос
- 125 мл маслиново масло
- 2 лажици оцет
- 2 лажици кромид
- 2 чешниња лук
- 40 гр крупно рендан пармезан
Начин на подготовка:
- Сварете ги тестенините во тенџере со зовриена, посолена вода, а потоа исцедете ги и измијте ги во студена вода. Повторно процедете ги и префрлете ги во поголем сад.
- Во меѓувреме добро загрејте ја ринглата. Пропржете аспарагус со маслиново масло. Пржете мешајќи 4 минути или додека не омекнат. Префрлете ги на даска за сечење и исечете ги на 5 см должина.
- Во тестенините додајте аспарагус, целер и пилешко месо, измешајте и сервирајте на чинија.
- Во блендер ставете магдонос, оцет, кромид и лук и блендирајте додека не добиете глатка смеса, а потоа со тој сос прелијте ја пастата. Посипете со рендан пармезан и вашата лесна паста е готова.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути