Врвна комбинација на сочни кременадли и крокети од зеленчук.
Состојки:
- 500 гр морков
- 500 гр компир
- 2 јајца
- 1 лажица брашно
- сол
- бибер
- мускатно оревче
- 6 лажици масло
- 4 кременадли
- 2 лажици маст
Начин на подготовка:
- Ситно изрендајте ги морковите и компирите, па измешајте ги со јајца и брашно. Посолете, побиберете и зачинете со мускатно оревче.
- Загрејте ја рерната на 80 степени. Загрејте масло во тава, па со лажица вадете од смесата од зеленчук и спуштајте ги топчињата во врело масло. Пржете ги додека не поруменат. Добиените крокети извадете ги и оставете ги во рерна да не се изладат.
- Посолете го и побиберете го месото. Загрејте маст во друга тава и испрежете ги кременадлите.
- Сервирајте ги кременадлите и крокетите од зеленчук. Најдобар прилог за ова јадење е зелена салата.
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула