Со овој кисело-лут свински гулаш потребна ви е само свежа салата.
Состојки:
- 600 гр свинско за гулаш
- 2 лажици масло
- 2 главици кромид
- 2 моркови
- 3 домати
- 1 жолта пиперка
- 1 лажица брашно
- 1 лажица сенф
- 1 голем компир сварен во лушпа
- 500 гр шампињони
- 100 мл неутрална павлака
- 4 лажици полномасен јогурт
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Свинското месо пропржете го на врело масло па извадете го.
- На истото масло пропжете кромид исечкан на поголеми парчиња, моркови исечкани на кругови, пиперка и домати. Налијте вода (околу 1/2 л), додајте зачин од сув зеленчук, измешајте сенф и на тивок оган динстајте 10 минути. Додајте го месото и динстајте уште 50 минути.
- Компирот излупете го и исечете го на коцки. Додајте го компирот и печурките во месото и се заедно крчкајте уште 10 минути.
- Разматете брашно со павлака, измешајте го во гулашот и оставете да зоврие. Потоа додајте јогурт и по желба зачинете со сол и бибер.
Добар апетит!
Повеќе поврзани рецепти на Готви.мк
Замена за пржење: Еве како да подготвите крцкав помфрит во рерна
Топ 10 неверојатно вкусни Gotvi.mk рецепти со компири
Направете домашен песто сос со тестенини
Совет: Не ја фрлајте, искористете ја водата во која варите тестенини
Италијанско предјадење за цело семејство