Вкусните залаци неодоливо потсетуваат на омиленото јадење на Македонците…
Сосотјки:
- 450 мелено месо (најдобро мешано)
- 1 главица кромид
- 450 гр расол, добро исцеден
- 220 гр крем сирење
- 2 шолји зачинета презла
- 1 јајце
Начин на подготовка:
- На масло пропржете исечкан кромид и мелено месо (околу 10 минути). Прженото месо процедете го и тргнете го на страна.
- Во месото додајте ситно исечкан и процеден расол и крем сирење. Сè добро измешајте. Покријте ја смесата и оставете ја во фрижидер околу 2 часа.
- Во мал сад разматете јајца, а во друг сад ставете презла зачинета по желба. Од смесата со расол и мелено месо обликувајте ќофтиња, па извалкајте ги во јајца, па во презла и редете ги на плех обложен со хартија за печење.
- Печете ги ќофтињата во рерна загреана на 180 степени околу 15 минути, додека убаво не поруменат.
На здравје!
ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал
Најбрзиот рецепт за кифли за сите домаќинки
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви