Уживајте во вкусот на домашна пита…
Состојки:
- 500 гр кори за гибаница (дебели)
- 500 гр бело сирење
- 1 дл масло
- 1 прашок за пециво
- 3 јајца
- 3 дл кисела вода
Начин на подготовка:
- Изгмечете го сирењето, па разматете јајца и додајте ги во сирењето. Во добиената смеса ставете прашок за пециво, 0,5 дл масло и измешајте за смесата да се соедини. Дополнително додајте прво половина, а потоа и цела чаша, ако е потребно, кисела вода, за масата да се разреди.
- Намастете тепсија. Остатокот од маслото измешајте го со 1 дл кисела вода.
- На дното од тепсијата наредете две кори и премачкајте ги со измешаното масло со вода. Потоа, земајте кора по кора и згужвани потопувајте ги во филот со сирење и јајца, па така натопени корите редете ги во тепсија една до друга. Водете сметака да не бидат премногу блиску една до друга и да не ги натопите во премногу фил. Кога ќе ја пополните тепсијата со згужвани кори, преклопете со уште две кори, наредени една преку друга.
- Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 45 минути.
Добар апетит!
Рецепт за вистински пица деликатес
Летен појадок кој ќе го правите секој ден
Полнети печурки – лесен рецепт кој сите ќе ви го бараат
ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин
Деликатес во кујната: Компир на поинаков начин