„Бабина кујна“ донесува рецепт за посни полнети пиперки. Доколку ги пробате, секогаш ќе ги правите, тврдат оние кои веќе ги подготвиле.
Состојки:
- 12-15 пиперки (може суви)
- 200 гр варен ориз
- 150 гр праз
- 150 гр морков
- 150 гр рендан компир
- зачин
- бибер
- 2-3 лажици ајвар
- 200 мл варен домат
- 2 домати исечени на кругови
- 100 мл масло
- 4 чешниња лук
Начин на подготовка:
- Празот исечете го на тенки кругови па пропржете го на масло, додајте рендан морков, потоа рендан компир и сечкан лук, па сè издинстајте.
- Додајте варен ориз, ајвар, зачин, бибер. Сè добро изедначете и со таа смеса полнете ги пиперките (ако се суви, прво потопете ги во вода да отстојат околу 30 минути, исцедете ги и потоа полнете ги).
- На секоја полнета пиперка ставете круг сечен и излупен домат. Прелијте со малку масло и варен домат. Печете на 180 степени 30-40 минути, додека пиперките убаво не поруменат.
Американски палачинки по врвен, а едноставен рецепт