Препознатливата Цезар салата во малку поинаков облик.
Состојки:
- 2 парчиња пилешко бело месо
- 1 лажичка масло
- 1 помала главица зелена салата
- 2 лажици грчки јогурт
- 1 лажица рендан пармезан + неколку листови за декорација
- малку сок од лимон
- 2 парчиња леб
- 1 чешне лук
- сол, бибер
Начин на подготовка:
- Пилешкото премачкајте го со масло, посолете и побиберете по желба, а потоа испржете го во загреано масло по 7 минути од секоја страна.
- Измешајте грчки јогурт, рендан пармезан, малку лимонов сок, а потоа додајте лажица студена вода. Сè измешајте и зачинете по желба.
- Тостирајте го лебот, па едната страна истријте ја со чешне лук, а остатокот од лукот додајте го во подготвениот прелив.
- Ставете на леб зелена салата, па преку неа исеченото пилешко и прелијте со сос. Украсете со листови пармезан.
На здравје!
Специјалитет на денот: Пита со мелено месо
Лесковачка урнебес салата – одлична промена во кујната
Печени тиквички со пилешко и зеленчук
Проверете кога имате автобус до „Македонско село“ – ЈСП со нова автобуска линија
Автентични куќи, хотел, ресторани… Отворен комплексот „Македонско село“
ЕКСКЛУЗИВНО ФОТО: Ѕирнете во внатрешноста на комплексот „Македонско село“