Спој на традиционалните и модерните вкусови на вашата маса…
Состојки:
- 1 пиле (околу 2.5 кг)
- 300 гр шампињони
- 150 гр врган
- сушени смокви
- 1 лажица маслиново масло
- 4 праза
- 1 јаболко
- сол, бибер
- 0.33 л пиво
Начин на подготовка:
- За полнењето на пилето исечкајте праз и суви смокви на ситни парчиња. Јаболкото и шампињоните исечкајте ги на листови.
- На маслиново масло пропржете праз, па додајте шампињони, врган, јаболко и на крај смокви. Динстајте неколку минути сè заедно, а потоа додајте малку коњак и сè фламбирајте.
- Зачинете го пилето одвнатре и однадвор со маслиново масло, бибер и сол.
- Пивото ставете го во мала тегла, затворете ја и на капачето со нож направете мали дупчиња.
- Пилето наполнете го со претходно подготвеното полнење, а ставете ја и теглата. Затворете го пилето со чепкалки.
- Загрејте ја рерната на 200 степени. Печете го пилето час и 20 минути.
- На секои десетина минути протресувајте го плехот за да се разлее пивото во внатрешноста на пилето.
Прочитајте поврзани Gotvi.mk рецепти:
ВИДЕО: Неверојатно добар рецепт за пилешки кесадиљас
Шпагети со гриловано пилешко и песто сос
ВИДЕО: Рецепт за пилешко со 40 чешниња лук
Специјалитет: Похoван и печен пилешки стек
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко