Леќата е традиционално македонско јадење, а за овој петок ви нудиме деликатес токму со него. Еве што ви е потребно.
Состојки:
- ½ шолји леќа
- ½ шолји хељда
- ½ шолји морков
- 2-3 кришки леб
- ½ главица кромид
- магдонос
- зачини
Подготовка:
- Леќата се вари 30 минути и се цеди, а хељдата се вари во вода, па се фрла водата и се става во друга, со малку сол.
- Морковот се обарува, кромидот ситно се сече, се меша со леќата и се додава лебот и зачините.
- Се остава смесата да отстои, па се прават ќофтиња.
- Се пече 40 минути на 200 степени.
Деликатес во кујната: Компир на поинаков начин
Мусака со карфиол и мисиркино месо