Пуканките се омилено мезе, грицки и забава за многумина, но она што е најинтересно за ни, освен одличниот вкус, е тоа како настануваат.Тие настануваат со печење н зрна пченка која поради притисокот и топлината, на околу 200 степени, пука, а скробот одвнатре го формира белиот дел од пуканката, кој е во облик на ружичка или печурка.
Прашањето е зошто зрната пукаат? – одговорот е едноставен:
Зрното има скроб кој има протеински дел кој го штити, а кога зрното ќе се загрее во масло на висока температура, водата од зрната испарува и го омекнува скробот кој го разбива протеинскиот штит.
Кога водата ќе испари, пуканката е лесна и крцкава.
Инаку, пуканките се богати со витамини Б1, Б2, калиум и јаглени хидрати.
Богати се и со магнезиум.
Леонардо ди Каприо – Еве која диета ви ја препорачува
Северина со нов спот, а ние ве потсетуваме која диета ја држеше кога беше бремена
Мајката на Јелена Крлеуша: Еве како конечно ја победив зависноста од храна!
Адријана Лима открива: Рецепт за утринско смути и совети за диета