Оваа вкусна чорба е погодна и за деновите кога постите…
Состојки:
- 100 гр шарен грав
- 100 гр овес
- 1 лажица масло
- 1 кромид
- 1 морков
- 4 средни домати
- 1 чешне лук
- 1 ловоров лист
- 1 лажица пипер
- сол, бибер, зачини (по вкус)
Начин на подготовка:
- Гравот и житариците измијте ги и оставете ги да набабрат во вода преку ноќ – минимум 4 часа.
- Пропржете ситно сечкан кромид и морков на врело масло неколку минути. Додајте грав, житарици, исечкан домат, исечкан лук, ловоров лист и пипер. Додајте 1 л вода. Чорбата горвете ја 30 минути во експрес лонец.
- Потоа префрлете ја во тенџере, зачинете по вкус и гответе уште десетина минути.
- При служењето, посипете со магдонос. Количината на вода одредете ја во зависност од саканата густина на чорбата.
На здравје!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо