За сите оние кои ја почитуваат традицијата и постат секој петок, имаме супер рецепт. Направете посни пирошки со ајвар.
Состојки:
- 1 кг. брашно
- 1 квасец
- 50 мл масло
- 1 лажица сенф
- сол и шеќер
- ајвар
Подготовка:
- Во сад се ставаат состојките за тесто, квасец, брашно, шеќер, сол, и 100 мл. вода.
- Откако ќе нарасне тестото се дели на три дела и се прават пирошки.
- Во секоја пирошка се става лажичка ајвар.
- Се оставаат да нарастан во сад, па се печат 20 минути на 200 степени.
- Може да си наросите и сусам или ким.
Специјалитет на денот: Пита со мелено месо
Лесковачка урнебес салата – одлична промена во кујната
Печени тиквички со пилешко и зеленчук