Супа со печено пилешко месо

Супа со печено пилешко месо

Одличен начин да го искористите остатокот од печеното месо и да направите вкусно јадење.

Состојки:

  • 1 лажица маслиново масло
  • 2 главици кромид, исечкан на коцки
  • 3 моркови, ситно сечкани
  • лажица исечкана мајчина душица
  • 1,4 л пилешка супа
  • 300 гр печено пилешко месо (без коски и исечкано на ситни парчиња)
  • 200 гр смрзнат грашок
  • 3 лажици грчки јогурт
  • чешне лук, исечкан
  • сок од еден лимон

Начин на подготовка:

  1. Загрејте масло во тенџере, а потоа додајте кромид, морков и мајчина душица. Пропржете на умерен оган околу 15 минути.
  2. Во тенџерето потоа ставете ја пилешката супа и оставете ја да зоврие. Потоа поклопете го тенџерето и оставете да струи околу 10 минути.
  3. Потоа додајте го пилешкото месо, па извадете половина од мешавината, а потоа иситнете ја во блендер. Изблендираната супа вратете ја во остатокот од супата, додајте грашок и зачинете по вкус. Гответе околу 5 минути.
  4. Измешајте јогурт, исечкан лук и сок од лимон. Кога супата ќе ја сервирате во чинии, во секоја порција ставете по малку од оваа смеса со грчки јогурт.

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Зеленчукова супа

Крем супа од моркови

Телешка супа со куркума и брокула

Мисиркина супа со јајце

Пролетна супа

Јагнешка чорба по традиционален рецепт

Крем чорба од тиква и компири