Фамозниот француски десерт – суфле го обожаваат и големи и мали, а без проблем можете да го направите сами дома.
Состојки:
- 1/2 шолја Нутела
- 2 јајца
- 1 лажичка шеќер
- путер
- малку какао во прав
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 190 степени. Со путер премачкајте ги калапите за суфле и пропрскајте ги со какао во прав.
- Во чинија со средна големи измешајте Нутела и две жолчки.
- Во одвоена чинија со миксер разматете две белки додека не се создаде пена. Додајте шеќер и продолжете додека не добиете цврста маса.
- Додајте 1/3 од белките во смесата од Нутела и мешајте додека не се соедини, а потоа додајте го и останатиот дел додека не добиете изедначена смеса
- Ставете од смесата во калапи и печете 15-17 минути.
- Послужете топло.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
ВИДЕО: Рецепт за панакота со јагоди
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО: Рецепт за брз домашен чоколаден ролат
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
Шлаг од јагоди – вистински пролетен специјалитет