Кога еднаш ќе го пробате, со тешко срце ќе се вратите на обичниот леб…
Состојки:
- 2 шолји брашно
- 1 шолја пченкарно брашно
- 1 шолја вода
- половина шолја млеко
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица мед
- 1 лажичка сол
- 1 кесичка квасец
Начин на подготовка:
- Пченкарното брашно измешајте го со млако млеко и вода, па оставете го да отстои десетина минути. Додајте квасец, масло, мед и остатокот од брашното, па замесете глатко тесто. Оставете го да отстои еден час, па премесете.
- Обликувајте леб и ставете го во тепсија, па оставете го да отстои додека рерната не се загрее на 230 степени.
- Ставете го да се пече 5 минути на 230 степени, па намалете ја температурата на 200 степени. Печете уште 25 минути, извадете го и прекријте го со крпа.
- Откако ќе се излади, можете да уживате во својот вкусен леб.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана