Еве како да го подготвите ова вкусно јадење…
Состојки:
- 1/2 кг кора за пита
- 5 јајца
- 1 дл млеко
- сол по вкус
- 8 дл кисело млеко
- 1 дл масло
- 1/2 дл вода
Начин на подготовка:
- Разматете ги јајцата со сол и млеко, па додајте половина мера масло и соединете.
- Тепсијата намастете ја со останатиот дел од маслото (оставете малку)
- Ставете 4 кори, секоја премачкајте ја со смеса од јајца вклучувајќи ја и четвртата кора, па на неа ставете слој кисело млеко. Така редете додека има кори и фил, но оставете малку од смесата од јајца.
- Кога ќе ја ставите последната кора, питата избоцкајте ја со нож, па залијте ја со вода и протресете ја тепсијата лево-десно за водата рамномерно да се распореди.
- Остатокот од јајцата за премачкување на корите соединете го со маслото кое ви остана и со тоа премачкајте ја питата.
- Печете во рерна загреана на 200 степени, околу 40 минути.
На здравје!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи