Сланина со глазура од пиво

Сланина со глазура од пиво

Само за љубителите на пикантни залаци…

Состојки:

  • 8 тенки парчиња сланина
  • 1/2 шолја мед
  • 1/2 шолја темно пиво
  • 1 лажица сенф

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 150 степени. Обложете плех со хартија за печење.
  2. Во тава со нелепливо дно загрејте мед, кога ќе почне да врие намалете ја температурата и оставете да струи 3 минути, па потоа додајте пиво и оставете да струи додека смесата не се намали за половина. Отстранете ја од рингла и измешајте ја со сенф.
  3. Во меѓувреме на плехот наредете ја сланината, прекријте ја со хартија за печење и печете 15 минути.
  4. Со хартиена салфета остранете го вишокот маснотии од сланината и премачкајте ја со глазура од пиво.
  5. Намалете ја температурата на рерната на 130 степени и вратете ја сланината да се пече додека не стане крцкава, околу 40-45 минути.
  6. Печената сланина извадете ја од плех и ставете ја на хартиена слафета да се исцеди вишокот маснотија, но така што глазираната стана ќе биде горе.
  7. Послужете веднаш!

На здравје!

Поврзани рецепти на Gotvi.mk

Детски роденден? Еве брз и вкусен рецепт за мини пици

ВИДЕО: Пица која се прави во филџан за неколку минути

Вистински пица деликатес

Ултра брзи пица мафини

Вегетаријанска пица

Пица а ла Бица

Домашна пица

Домашна пица капричиоза

Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута

Пица лазањи – рецепт кој сите го бараат

Пица салами