Еве како да го направите овој вкусен прелив…
Состојки:
- 500 гр кромид
- 1 дл маслиново масло
- 3 кг домати, исчистени и измелени
- 1 лажица сол
- 3 лажици шеќер
- босилек
- оригано
- магдонос
- целер
- 15 чешниња лук
- бибер во зрно
Начин на подготовка:
- Исечкајте половина килограм црвен кромид. Ставете 1 дл маслиново масло во поголемо тенџере и ставете го на рингла благо да се загрее. Додајте го кромидот.
- Динстајте го кромидот само на масло. Ринглата нека ви биде на средна температура. Динстајте го кромидот 10 минути со константно мешање.
- Додајте 3 кг исчистени и измелени домати, додајте шеќер, сол и гответе 40 минути на среден оган со повремено мешање.
- Исечкајте целер, магдонос, босилек и оригано. Ставете ги во тенџерето и гответе уште 20 минути.
- Додајте ги и 15-те чешниња лук, ситно исечкани.
- Додајте десетина зрна бибер и гответе додека не згусне, односно додека две третини од течноста не испарат.
- Ставете го преливот врел во врели тегли, ставете целофан, па капачиња. Теглите пастеризајте ги околу 20 минути. Оставете да се изладат.
- Преливот се користи како подлога за пица, шпагети, риба, брускети, компир…
Поврзани вести на Gotvi.mk:
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи