Може да послужи како брз десерт или како слатка вечера…
Состојки:
- 1 кг брашно + 100 гр за посипување
- 500 мл млеко
- 300 мл масло
- 2 јајца
- 2 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 50 гр свеж квасец
- 300 гр нутела или еурокрем
Начин на подготовка:
- Млекото благо загрејте го и во него додајте го квасецот со малку сол и шеќер па оставете да надојде.
- Потоа во чинија разматете масло, јајца, шеќер и сол па додајте го надојдениот квасец. Кога тоа убаво ќе се размати, постепено додајте го брашното и замесете тесто. Оставете го 30 минути на топло место. Кога тестото ќе надојде поделете го на три дела.
- Првиот дел развлечете го на рамна површина во правилен круг и намачкајте го со нутела или еурокрем, а потоа истото направете го и со останатите два дела. Наредете ги еден дел над друг, како торта.
- Потоа ставете чаша на средината на кругот и со остар нож сечете го тестото од чашата кон крајот на кругот, правејќи „реси“ од тесто. Секоја реса благо свиткајте ја.
- Премачкајте со јајце и печете на 170 степени 40 минути.
Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега