Еве како да подготвите маринада за пилешко месо…
Состојки:
- лимон
- маслиново масло
- сол
- зачин по желба (рузмарин, мајчина душица, лук, кари…)
Начин на подготовка:
- Измешајте ги сите состојки и прелијте ги подготвените парчиња месо или цело пиле со маринадата.
- Ако маринирате парчиња пилешко, можете да ги ставите во кеса заедно со маринадата, а потоа од кесата истиснете го воздухот. Потоа врзете ја кесата и ставете ја во фрижидер.
- Најдобро е месото да отстои во маринадата подолго време (може и преку ноќ), но ако се брзате можете да го маринирате месото и веднаш термички да го обработите. Повторно ќе биде повкусно од немаринирано месо.
- Оваа маринада може да се користи и за црвено меса и риба, само што тогаш зачините се прилагодуваат според видот на месото.
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа
Топ 10 највкусни Gotvi.mk рецепти со печурки