Јајцата се извор на железо, протеини, аминокиселини и антиоксиданси, лесни се и брзо се готват.
Меѓутоа, дали честото конзумирање на оваа намирница може да му наштети на нашиот организам?
Доктор Френки Филипс за Индепендент рекол:
„Не постои официјална граница за бројот на јајца кои може да се изедат дневно. Реална порција би била 2 јајца, бидејќи две јајца содржат 12 грама протеин, како и корисна количина витамини А, Д и Б, јод и селен“.
„Јадете јајца со некој извор на витамин Ц, како што е сок од портокал, како би се апсорбирало железото“.
Едно јајце на ден може да биде добро за здравјето. Јајцата ќе го подобрат имуниот систем, ќе ги зајакнат забите, коските и кожата. Се верува дека аминокиселините во јајцата ослободуваат од стрес и анксиозност.
„Од друга страна, како и секоја храна, и јајцата имаат калории (130kcal – 2 јајца) така што јдењето премногу јајца може да го зголеми бројот на внесени калории и да ја наруши диетата“, додава докторот.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Вистински специјалитет – Бургер од растурено пилешко со барбекју сос
Салата која летово ќе ја правите секој ден
Англиски погачици со чедар – ќе ги правите во секоја прилика
Полнети тиквички по најдобар рецепт