Малку необична векна со компир која ќе ве воодушеви!
Состојки:
- 1 кг компир
- 500 гр боранија
- 3 главици кромид
- 200 гр овчо сирење
- 3 цели јајца
- маслиново масло
- сол, бибер
Начин на подготовка:
- Сварете ги неизлупените компири во посолена вода.
- Ситно исечканиот кромид пропржете го на умерена температура, во тефлон тава, со 2 лажици масло. Исчистената боранија обварете ја во посолена зовриена вода 5-7 минути, измијте ја, исцедете ја и додајте ја во тавата со кромидот, па динстајте заедно уште десетина минути.
- Сварените компири излупете ги, ставете ги во чинија и изгмечете ги со вилушка. Потоа додајте изгмечено сирење, посолете, побиберете, па измешајте со 3 разматени јајца, издинстаните кромид и боранија.
- Се добро соединете, ставете на фолија или мрсна хартија, обликувајте како леб и ставете во намастен плех.
- Печете на 190 степени околу 60 минути. Готовата векна извадете ја од рерната, почекајте малку да се излади, исечете на парчиња и послужете.
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана