Сите го правиме тоа, но е многу погрешно и непромислено! Никогаш не треба да ја фрламе водата во која сме вареле шпагети, макарони, јуфки или тортелини, а еве и зошто е тоа така.
Верувале или не, таа може да биде совршен додаток или сос за тестенините кои сте ги свариле. Поради составот и боите кои ги прима при варењето, се нарекува и течно злато.
Сепак, има правила. Ако не се работи за огромна количина вода, туку онолку колку што е потребно за едно ќесе тестенини, може да ја искористите.
Кога тестенините се сварени во водата има совршен концентрат на скроб и така се става врз тестенините или во сосовите кои ги додавате за посебен шмек.
Направете си залихи и ќе бидете презадоволни.
Повеќе поврзани вести на Готви.мк:
Полнет ананас со ориз и пилешко
Шпагети со гриловано пилешко и песто сос
ВИДЕО: Рецепт за пилешко со 40 чешниња лук
Многу вкусно: Потпечена тава со пилешко месо и печурки
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута
Пица лазањи – рецепт кој сите го бараат