Постојат многу деликатеси кои откако ќе ни останат за време на ручекот, ги подгреваме и јадеме повторно. Важно е да се знае дека некои од нив НЕ СМЕАТ да се подгреат бидејќи стануваат штетни за здравјето.ПЕЧУРКИ
Печурките е најубаво да се јадат веднаш, а ако останат за подоцна или утредента, јадете ги ладни.Тоа важи и за супите и за чорбите со нив. Со подгрејување доаѓа до промена на протеинскиот состав на печурките, со што ги губат здравствените предности.
ПИЛЕШКО
Исто како и печурките, и пилешкото не треба да се подгрева два пати. Се менува составот на протеини и кај него и се губат здравите и хранливи вредности.
КОМПИР
Компирот е високо нутритивна намирница која не треба да се подгрева бидејќи ги губи вкусот и својствата и дури станува токсичен!
ЈАЈЦА
Јајцата не смеат никако да се подгреваат и се високоризична намирница. И тие како и компирот стануваат токсичнии не треба да се греат два пати.
Нареден пат внимавајте за да го заштитите здравјето!
Повеќе вести и препораки на Готви.мк:
На традиционален британски појадок со Џон Њуман
Кои се омилените јадења и пијалоци на Енрике Иглесијас?
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса
10 „убијци“ на вишокот калории
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате