Ако ја видите оваа налепница на овошјето НИКАКО не го купувајте! – Еве зошто

Ако ја видите оваа налепница на овошјето НИКАКО не го купувајте! – Еве зошто

Додека купувате овошје веројатно ги забележувате етикетите залепени на самиот плод. Но, дали некогаш сте размислиле што тие значат?На налепниците има броеви. Тие се однесуваат на важна информација поврзана со овошјето. Бројот се нарекува PLU или Product looking number. Ако е четирицифрен и почнува со 3 или 4 значи дека не е ГМО, но настанал на фарма каде има хемикалии и пестициди.

Ако бројот почнува со 9 значи дека е органски, без хемикалии, додека ако почнува со 8 тоа е ГМО храна.

Внимавајте на налепниците нареден пат кога ќе купите овошје.

Повеќе вести на Готви.мк:

ВИДЕО: Дали досега погрешно сме ги пржеле јајцата?

ВИДЕО: Шест одлични готварски трикови

ВИДЕО: Оваа декорација се прави за минута, а сите ќе ги воодушеви

ВИДЕО: Еве како да направите декоративна роза од домат за минута

ВИДЕО: Готварски трик – како одеднаш да излупите 3 варени јајца

ВИДЕО: Топ 5 рецепти со јајца во Дубаи

ВИДЕО: Како да зготвите печени јајца на Шкотски начин