Подгответе вкусен ручек – свински ребра во фурна…
Состојки:
- 500 гр ребра
- 4-5 компири
- 1/2 главица лук
- 1 главица кромид
- 2 моркови
- сол
- бибер
- пипер
Начин на подготовка:
- Свинските ребра исечете ги на прачиња. Зачинете со сол, бибер, пипер. Лукот ситно исечкајте го и посипете го по ребрата. Прелијте ги со масло и оставете ги да отстојат преку ноќ или неколку часа.
- Компирот исечете го на коцки, морковот на кругови, а кромидот на крупни парчиња. Измешајте, зачинете со сол и бибер и ставете во подмачкан огноотпорен сад.
- Маринираните свински ребра ставете ги преку компирот и прелијте со остатокот од маринадата. Додајте малку вода (околу 1 дл).
- Затворете го садот и печете во рерна на 200 степени околу час и половина…
На здравје!
Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки