Оваа намирница е клучот за среќен живот

Оваа намирница е клучот за среќен живот

Секојдневното конзумирање масно сирење би можело да биде клуч за среќен живот, покажало најновото научно истражување.

Научниците од Универзитетот во Копенхаген утврдиле дека конзумирањето сирење е добро за здраво срце.

Во студијата долга 12 недели, во која учествувале 139 лица, третина од испитаниците секој ден конзумирале по 80 грама стандардно, масно сирење, другa третина конзумирале по 80 грама обезмастено сирење.

Контролната група наместо сирење јадела 90 грама леб со џем.

Резултатите покажале дека кај групата која конзумирала масно сирење не смо што не дошло до промена во нивото на холестеролот, обемот на струк и крвниот притисок, туку нивното оптшо здравје било подобрено.

Иако нивото на холестеролот кај испитаниците од сите групи останало исто во просек, кај лицата кои конзумирале масно сирење забележан е пораст на нивото на „добар“ холестерол.

Едно независно јапонско истражување покажало дека конзумирањето сирење спречува таложење на масти во црниот дроб, додека други укажале на тоа дека би можело да придонесе во подобро спиење, подобро расположение, па дури и полесно слабеење.

Повеќе вести на Готви.мк

ВИДЕО: Направете солени мафини за 3 минути

Класични благи мафини

Солени мафини со козјо сирење

Чоколадни мафини

ВИДЕО: Мафини со сирење готови за 10 минути

Мафини со 5 семиња

Брзо овесни мафини