Иако малку подолго се подготвува, трудот ќе ви се исплати…
Сосот од домати се прави едноставно, но треба да знаете дека ќе ви одземе повеќе време поради чистењето и долготрајното готвење.
Состојки:
- 10 кг домати
- лажица сол
- 4 лажици шеќер
- стаклени шишиња
Начин на подготовка:
- Доматите измијте ги исечете ги на парчиња како за салата. Гответе и повремено мешајте додека кожата сама не се почне да се одвојува. Потоа, тенџерето тргнете го од оган и оставете да се излади. Потоа испасирајте ги доматите и додајте сол и шеќер. Ако сакате покисел вкус, ставете повеќе сол, ако сакате поблаг, малку повеќе шеќер.
- Гответе на слаб оган и повремено промешувајте додека не ја добиете саканата густина.
- Ставете го сосот во стерилизирани стаклени шишиња и цврсто затворете кога сосот ќе се излади.
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Дали некогаш сте виделе долги јајца? Нема да верувате како се прават
ВИДЕО: Дали досега погрешно сме ги пржеле јајцата?
ВИДЕО: Шест одлични готварски трикови
ВИДЕО: Оваа декорација се прави за минута, а сите ќе ги воодушеви
ВИДЕО: Еве како да направите декоративна роза од домат за минута
ВИДЕО: Готварски трик – како одеднаш да излупите 3 варени јајца