Замислете – можете да јадете леб по цел ден, а покрај тоа и да ослабите! Иако звучи како сон за оние кои обожаваат леб, вистина е – само треба да знаете како правилно се прави ваков леб.
Популарниот „кето леб“ го добил називот бидејќи е популарен помеѓу луѓето кои се на протеинска исхрана, па овој леб им помага да останат во состојба на кетоза. Нема брашно, нема сол, нема шеќер, прашок за печиво, ниту житарици – само чисти протеини и природни масти!
Да биде уште подобро, кето лебот се прави толку едноставно што можат да го направат дури и неискусни домаќинки.
Состојки:
- 6 јајца
- 1/2 шолја протеин од сурутка
- малку путер
Начин на подготовка:
- Одвојте ги жолчките и белките. Белките добро изматете ги со миксер за да се направи цврста пен.
- Во белките додајте ги протеинот и јајцата, па внимателно разматете за смесата да се соедини.
- Рерната загрејте ја на 160 степени, па премачкајте го калапот за леб со малку путер.
- Излејте го „тестото“ во подмачканиот калап и печете 40 минути.
Лебот е многу вкусен, може да се јаде и со солени и благи јадења и воопшто нема јаглехидрати!
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана