Ако сакате да подготвите вкусен ручек, тогаш ова е вистинскиот рецепт за вас…
Состојки:
- 2 килограми батаци
- 3 лажици сол
- малку рузмарин
- 100 гр пармезан
- оригано
- 2 лажици маслиново масло
- сечкан сув магдонос
- ловоров лист
- главица лук
- 2 л вода
- 2 лажички бибер
- 10 гр лута мелена пиперка
- 80 мл оцет балсамико
- презла
Начин на подготовка:
- Во тенџере ставете ја водата и додајте сол, балсамико оцет, ловоров лист, магдонос, оригано и сушен рузмарин и ставете на оган да загрева додека не зоврие. Во тенџерето додајте ги и батаците и гответе ги околу 20 минути.
- Потоа, извадете ги батаците од тенџерето и оставете ги да се изладат и исушат.
- Додека батаците се ладат подгответе сос, а рерната загрејте ја на 220 степени. Во сад ставете ги исчистените чешниња лук и малку сол, па добро изгмечете.
- Префрлете го лукот во поголем сад, па додајте маслиново масло, мелена пиперка, бибер и добро измешајте.
- Батаците ставете ги во презла, а потоа и во мешавината од зачини и посипете со пармезан.
- Намастете плех за печење, наредете ги зачинетите батаци и по желба дополнително посипете со пармезан.
- Печете во загреана рерна околу 25 минути.
На здравје!
Печени тиквички со пилешко и зеленчук
Полнет ананас со ориз и пилешко
Шпагети со гриловано пилешко и песто сос
ВИДЕО: Рецепт за пилешко со 40 чешниња лук
Многу вкусно: Потпечена тава со пилешко месо и печурки
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута