Направете традиционална алва по рецепт кој ни го испрача Александра Стојановска Бизевска. Навистина изгледа многу вкусно, а се прави едноставно и брзо. Прочитајте како:
Состојки:
- 1 шолја масло за готвење
- 2 филџани гриз
- 2 -3 филџани шеќер
- 4 филџани вода
- сечкани ореви по желба
Начин на подготовка:
- Гризот и оревите се пропржуваат додека да поруменат (да не загорат). Се додава маслото и кратко се пропржуваат.
- Додадете го шеќерот и на слаб оган се пропржува. Постојано се меша да не загори, додека да се карамелизира.
- На крај се става и целата вода и се меша додека не згусне, но не премногу. СОВЕТ: Згуснува бргу, да се внимава да не се направи гризот како суви грутки. Треба да биде како млечна каша.
- Се сипа во калап и се остава да се стврдне, прво на собна температура, додека е жешка, а штом се олади, ставете ја уште два саати во фрижидер. Може да се стави и во калап за мафини да отстои.
- Се превртува од калапот и се поросува со сечканите ореви.
Зимно време се декорира со суво грозје, летно со свежо грозје, како што е на сликата, вели Александра.
Прочитај повеќе рецепти за десерти на Gotvi.mk:
Вакво нешто не сте јаделе: Топол сендвич со банани и нутела
Ќе ви годи летово: Сладолед со омилениот нутела крем
Седумдневна диета со вашата омилена храна
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате
Како да ослабете според хороскопскиот знак?