Парчињата лимон во леден чај, коктели и други пијалаци даваат посебна арома и свежина, но тоа е само убава слика однадвор.
Ако малку подлабоко размислиме за тоа дали е тоа здраво и добро за нашиот организам, дали ќе можеме да одговориме на прашањето – колку воопшто е чисто тоа парче лимон кое се наоѓа во нашата чаша?
Студијата која е објавена во JournalofEnvironmentalHealth уште во 2007 година ги покажала резултатите од 21 различен ресторан. Тие заклучиле дека речиси 70 отсто од примероците произведуваат некој вид на микроби.
„Микробите кои се пронајдени на нашите примероци од лимон имаат потенцијал да предизвикаат заразни болести“, напишал во студијата еден од главните истражувачи.
Келнерот или барменот најпрво го зема лимонот во раце, го допира, го сече, па го става во вашата чаша. Тоа е процес кој трае, а вие не можете да бидете сигурни дали тој ги измил рацете пред да ја направи таа работа
Дури и ако рестораните и кафулињата практикуваат миење на лимонот веднаш откако ќе го донесат за употреба, никако не можеме да бидеме сигурни каква е личната хигиена на личноста која е последна во тој синџир.
Диетален појадок што ќе ве држи сити
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ
ВИДЕО: Драјв маркет – погледнете како ќе изгледа маркетот на иднината