Јадењето на 10.000 метри и повеќе височина додека патувате со авион нема ист вкус. Ова особено важи за многу зачинетата и вкусна храна. Причината лежи во промената во рецепторите за мирис и вкус кај патниците – покажаа истражувањата. Поради висината и различниот притисок кој се јавува на висините каде лета авионот, рецепторите за мирис работат далеку побавно.
Јадењето, кое во нормални околности на земјата ви е добро зачинето и многу вкусно, на 10.000 метри височина на која летаат авионите не е така примамливо и вкусно како кога го јадете во добар ресторан.
Готвачите кои подготвуваат храна за авионскит екујни велат дека многу повеќе ја зачинуваат храната која им се служи на патниците. Така, на пример, азиската храна, која е позачинета е многу омилена кај патниците во авионите – заклучуваат готвачите.
Прочитај повеќе Gotvi.mk вести:
ВИДЕО: Погледнете како изгледаше невремето во Скопје снимено од авион
Нови правила за влез во Грција – Дали дојде крај на „патлиџан“ туризмот?
Гиро и пиво 6 евра: Ова се новите цени во Грција
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко