Пивото е еден од најпопуларните и најстарите алкохолни пијалаци.
Пивото е природен и биолошки балансиран производ, па и со право се смета за течна храна. Енергетската вредност на еден литар стандардно пиво одговара на енергетската вредност на еден литар полномасно млеко.
Во пивото уживаме поради неговиот единствен вкус и мирис, а освен тоа позитивно делува и на нашата физичка состојба. Секако, под услов да се консумира умерено.
Ова се само неколку придобивки од пивото:
Го намалува ризикот од срцеви болести – истражувањата потврдиле дека умерена консумација пиво го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Богато е со витамин Б6 – луѓето кои пијат пиво имаат за 30 отсто поголема количина Б6 во крвта отколку оние кои не пијат.
Спречува создавање камен во бубрегот – љубителите на пиво имаат 40 отсто помали шанси да добијат камен во бубрегот од оние кои не пијат.
Прочитај поврзани Gotvi.mk вести и рецепти:
Мажите ќе ве обожаваат: Направете им сладолед од пиво
Брашно, пиво, јајца и путер – 4 состојки за генијален резултат во кујната
Вкусно мезе: Крокети со пилешко и шунка – одлични за со ладно пиво
Необичен десерт на кој мажите ќе се радуваат: Палачинки со пиво
Заврши „Пивофест 2016“, организаторите презадоволни – Колку пиво се испило?
Маријана главна ѕвезда на Пивофест – А, еве кој напиток за бронзен тен го препорачува!
Викенд мезе: Поховани маслинки – одлично одат со пиво
Добра вест за мажите: Ако пиете пиво ќе бидете ѕверови во кревет