Соња ни испраќам нов рецепт со кој питата добива еден нов и неодолив вкус. Искористете ја сезоната на модри патлиџани и направете го овој специјалитет. Еве како:
Состојки:
- 500 гр готови кори
- 2-4 главици кромид
- 3 модри патлиџани
- 1/2 чаша масло за готвење
- 3 јајца
- 1 кисело млеко
- 1 чаша кисела вода
- сол
- бибер
Начин на готвење:
- Кромидот исчистете го и и исечкајте го ситно, а модруте патлиџани исчистетете ги и обарете. Потоа исечкајте ги на коцки.
- Ставете ги на загреано тавче со масло да се пропржат. Додадете сол, бибер и зеленчуков зачин по вкус.
- Во плех за печење подмачкан со масло се редат по 2 готови кори и врз нов се нанесува од добиениот фил од кромид и модар датлиџан. Постапката се повторува.
- Питата се сече на парчиња и се полева со претходно изматена смеса од јајцата, киселото млеко, киселата вода и маслото.
- Се пече 40 тина мин на 200-250 степени.
На здравје!
Поврзани вести на Gotvi.mk:
Специјалитет на денот: Пита со мелено месо