Јајцата се секојдневен дел од нашата исхрана, и без разлика дали е работи за варени, пржени или вметнати во некој друг оброк, помалку познато за нив е дека делуваат многу благотворно на организмот.Јајцата го зголемуваат нашето железо, а важна состојка во нив е и колинот кој помага нашите мембрани да се флексибилни. Тој е главна компонента за мозокот и неговата функција.
Јајцата имаат и амино киселини кои го штитат организмот од отрови и радикали.
Каротенонот од јајцата помага за нашиот вид, а пак жолчката од јајцето е една од ретките намирници кои содржат витамин Д.
Дали некогаш сте виделе долги јајца? Нема да верувате како се прават
ВИДЕО: Дали досега погрешно сме ги пржеле јајцата?
ВИДЕО: Шест одлични готварски трикови
ВИДЕО: Оваа декорација се прави за минута, а сите ќе ги воодушеви
ВИДЕО: Еве како да направите декоративна роза од домат за минута
ВИДЕО: Готварски трик – како одеднаш да излупите 3 варени јајца