Специјалитет со печурки: Потпечен леб со шампињони и сос

Специјалитет со печурки: Потпечен леб со шампињони и сос

Може да направите вкусен ручек со неколку парчиња леб и секако со многу љубов кон готвењето 🙂

Состојки:

  • 10 парчиња стар леб
  • 400 гр шампињони
  • 3 лаж брашно
  • 30 мл млеко
  • 1 лажица кисела павлака
  • 1 лажичка вегета
  • 30 гр маргарин
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Шампињоните ситно исечете ги и динстајте ги на среден оган, па додадете од брашното и млекото, а на крај и павлаката и зачините. Мешајте сè додека не добиете хомогена смеса.
  2. Секое лепче премачкајте го со маргаринот од двете страни за да омекне и ставете го во тава за печење. Прелијте го одозгора со сосот.
  3. Печете 10 минути на температура од 200 степени.

Повеќе рецепти на Gotvi.mk

Топ 10 највкусни Gotvi.mk рецепти со печурки

Пијани печурки

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки

Динстано телешко со печурки

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Брзо и посно: Печурки со сусам

Мусака со печурки

Печурки во бел сос