Нема човек кој не обожава бурек без разлика дали се работи за бурек со месо, бурек со спанаќ, сирење, пица бурек… Кралот на се што е месено може да го подготвите на многу едноставен и брз начин.
Состојки:
За тесто:
- 500 гр брашно
- 260 мл млака вода
- 1 лажица масло
- малку сол
- 1 кромид
- 500 гр мелено месо
- 120 мл масло
- сол и бибер
[/ingredients]
Подготовка на бурекот:
- Од состојките за тесто се замесува тесто и се дели на осум топчиња, секое од прилика со тежина од 100 грама. Во сад се става маслото и во него се ставаат топчињата околу 1 час во ладилник.
- На тава се пржи кромидот на малку масло и се додава месото со зачините. Се динста додека не добие боја.
- Извадете ги топчињата од маслото и ставете ги на малку брашно во крпа. Тегнете ги со рацете и направете кори. Ставете ги во тава и ставете фил. Повторувајте ја постапката додека има кори и фил.
- Се пече 30 минути на 200 степени.
- Послужете со јогурт.Уживајте во вкусот и гответе со љубов!
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта
Детски роденден? Еве брз и вкусен рецепт за мини пици
ВИДЕО: Пица која се прави во филџан за неколку минути
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута
Пица лазањи – рецепт кој сите го бараат