Направете вкусен босански традиционален специјалитет. Босанските урмашици се меки и крцкаат во устата. Состојки за урмашици:
Подготовка:
- Јајцата се матат пенасто во сад, па се додаваат шеќерот, маслото, кокосот, како и малку брашно по потреба, за тестото да не биде ни тврдо, ни меко.
- Потоа тестото се пече околу 15-20 минути на 200 степени.
- Состојките за шербет, водата, шеќерот и лимонот се ставаат во сад да повријат, а потоа со нив се прелева готовото тесто.
- По неколку часа откако ќе се впие шербетот, послужете и уживајте.
Совет: Не ја фрлајте, искористете ја водата во која варите тестенини
Италијанско предјадење за цело семејство
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута
Пица лазањи – рецепт кој сите го бараат