Босански урмашици: Рецепт кој се чува од заборав

Босански урмашици: Рецепт кој се чува од заборав

Направете вкусен босански традиционален специјалитет. Босанските урмашици се меки и крцкаат во устата.

Состојки за урмашици:

  • 2 јајца
  • 2 шолји масло
  • 2 шолји шеќер
  • 2 шолји кокос
  • 3 лажици масло
  • брашно по потребаСостојки за одозгора:

     

  • 9 шолји шеќер
  • 11 шолји вода
  • 1 лимон

Подготовка:

  1. Јајцата се матат пенасто во сад, па се додаваат шеќерот, маслото, кокосот, како и малку брашно по потреба, за тестото да не биде ни тврдо, ни меко.
  2. Потоа тестото се пече околу 15-20 минути на 200 степени.
  3. Состојките за шербет, водата, шеќерот и лимонот се ставаат во сад да повријат, а потоа со нив се прелева готовото тесто.
  4. По неколку часа откако ќе се впие шербетот, послужете и уживајте.

Повеќе рецепти на Готви.мк

Совет: Не ја фрлајте, искористете ја водата во која варите тестенини

ВИДЕО: Шпагети aлполи

Италијанско предјадење за цело семејство

Ориентални шпагети

Медитерански фусили

Јуфки трио формаџо

Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута

Пица лазањи – рецепт кој сите го бараат

Пица салами