Помфрит може да се направи и од палента, и тоа највкусниот. Брзо се прави, а уште побрзо се јаде 🙂
Состојки:
- 500 гр палента
- 2-3 лажици маслиново масло
- малку пармезан
Подготовка:
- Палентата се прави на вообичаен начин, 1 чаша палента на 3 чаши вода. Откако ќе биде сварена,се остава да се излади.
- Потоа се сече на ленти, па се пржи на масло од двете страни.
- Ставете ја во плех со хартија, намачкајте ја со масло и додадете зачини по желба, како и пармезан.
- Се става во загреана рерна на200 степени и се пече неколку минути додека пармезанот да се растопи.
ВИДЕО: Сите полудеа по овој рецепт – од сега ќе правите само вакви компири
ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири
ВИДЕО рецепт: Брзи крокети од компири
Гнездо од компири со селско месо